Tukan zielonodzioby


Tukan zielonodzioby w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tukan zielonodzioby[3] (Ramphastos dicolorus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny tukanowatych (Ramphastidae). Zamieszkuje Amerykę Południową – południowo-wschodnią Brazylię, wschodni Paragwaj i północno-wschodnią Argentynę[4][5]. Nie wyróżnia się podgatunków[4][5].

Długość ciała 42–48 cm; masa ciała 265–400 g[4].

Przypisy | edytuj kod

  1. Ramphastos dicolorus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Ramphastos dicolorus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Podrodzina: Ramphastinae Vigors, 1825 - tukany (wersja: 2020-01-11). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-02-07].
  4. a b c Short, L.L. & Sharpe, C.J.: Red-breasted Toucan (Ramphastos dicolorus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-02-07].
  5. a b P. Rasmussen, D. Donsker (red.): Jacamars, puffbirds, toucans, barbets, honeyguides (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-02-07].
Na podstawie artykułu: "Tukan zielonodzioby" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy