Tukotuko samotny


Tukotuko rudawy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Tukotuko samotny) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Tukotuko rudawy[4] (Ctenomys frater) – gatunek gryzonia z rodziny tukotukowatych (Ctenomyidae). Występuje w Ameryce Południowej, gdzie odgrywa ważną rolę ekologiczną. Siedliska tukotuko rudawego położone są na terenach południowo-zachodniej Boliwii na wysokości 600-4300 m n.p.m. oraz Argentyny[2][5]. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) wymienia ten gatunek w Czerwonej księdze gatunków zagrożonych jako gatunek najmniejszej troski i oznacza go akronimem LC[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Ctenomys frater, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b C.J. Burgin, D.E. Wilson, R.A. Mittermeier, A.B. Rylands, T.E. Lacher & W. Sechrest: Illustrated Checklist of the Mammals of the World. Cz. 1: Monotremata to Rodentia. Barcelona: Lynx Edicions, 2020, s. 564. ISBN 978-84-16728-34-3. (ang.)
  3. a b Ctenomys frater. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  5. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Ctenomys frater. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 29 października 2016]
Na podstawie artykułu: "Tukotuko samotny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy