Uhla garbonosa


Uhla garbonosa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Uhla garbonosa[4] (Melanitta deglandi) – gatunek dużego ptaka z podrodziny kaczek.

Występowanie 
Gniazduje w północnej części Ameryki Północnej – na Alasce i w Kanadzie aż do Zatoki Hudsona[3][5]. Zimuje na zachodnich wybrzeżach Ameryki Północnej od Aleutów po Półwysep Kalifornijski, oraz na wschodnich wybrzeżach od Zatoki Świętego Wawrzyńca po północną Florydę. Bardzo rzadko pojawia się w Europie[6].
Systematyka 
Dawniej uhla garbonosa była uznawana za podgatunek uhli zwyczajnej (Melanitta fusca). Gdy w oparciu o publikacje z 1995 i 2005 roku[7] część systematyków wyodrębniła ją do osobnego gatunku, włączano do niego zwykle również syberyjski podgatunek stejnegeri (uhlę azjatycką)[6][7]; przy takiej klasyfikacji, uhle garbonose żyjące w Ameryce zaliczano do podgatunku deglandi. Ostatecznego rozdzielenia tych trzech taksonów na osobne gatunki dokonano w 2019 roku[2][4][8].
Wymiary średnie 
dł. ciała 50–58 cm[2] rozpiętość skrzydeł 86–99 cm[2] masa ciała: samce 1361–1769 g, samice 953–1406 g[2]

Przypisy | edytuj kod

  1. Melanitta deglandi, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e del Hoyo, J., Collar, N. & Kirwan, G.M.: White-winged Scoter (Melanitta deglandi). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2019. [dostęp 2019-11-28].
  3. a b Melanitta deglandi. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. a b PawełP. Mielczarek PawełP., MarekM. Kuziemko MarekM., Kompletna lista ptaków świata, www.eko.uj.edu.pl [dostęp 2017-03-16] .
  5. White-winged Scoter (Melanitta deglandi) - BirdLife species factsheet, datazone.birdlife.org [dostęp 2017-03-16] .
  6. a b LarsL. Svensson LarsL., KillianK. Mullarney KillianK., DanD. Zetterstrom DanD., Collins Bird Guide, second edition, 2010, ISBN 978-0-00-726726-2 .
  7. a b F. Gill, D. Donsker (red.): Screamers, ducks, geese, swans (ang.). IOC World Bird List: Version 8.2. [zarchiwizowane z tego adresu (2018-02-05)].
  8. F. Gill, D. Donsker (red.): Screamers, ducks, geese, swans (ang.). IOC World Bird List: Version 9.2. [dostęp 2019-11-28].
Na podstawie artykułu: "Uhla garbonosa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy