Urubitinga czubata


Urubitinga czubata w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Urubitinga czubata[4], harpijnik szary (Buteogallus coronatus) – gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), zamieszkującego Amerykę Południową. Nie wyróżnia się podgatunków[2][5].

Duży ptak o długości ciała 73–85 cm i rozpiętości skrzydeł 170–183 cm[2], o stosunkowo długich nogach i krótkim ogonie (który nadaje mu charakterystyczną sylwetkę w locie). Młode ptaki mają wierzch ciała bardziej brązowy od osobników dorosłych i płowobiały spód z ciemnym kreskowaniem.

Występuje od wschodniej Boliwii, środkowej i południowej Brazylii do północnej Patagonii. Jego środowisko stanowią rzadkie zadrzewienia i sawanna. Raczej ociężały i leniwy, często mało płochliwy, przesiaduje na bramach domów, słupach telegraficznych i nagich drzewach. Poluje zarówno ze swego stanowiska, jak i z niskiego lotu. Żywi się małymi i średnimi ssakami, ptakami i wężami.

Z uwagi na małą i pofragmentowaną populację został uznany za gatunek zagrożonym wyginięciem. Liczebność populacji szacuje się na 250–999 dorosłych osobników[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Harpyhaliaetus coronatus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 2013-02-03]
  2. a b c Bierregaard, R.O., Jr, Christie, D.A., Kirwan, G.M. & Marks, J.S.: Crowned Solitary Eagle (Buteogallus coronatus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [zarchiwizowane z tego adresu (2020-05-11)].
  3. a b Buteogallus coronatus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Podrodzina: Accipitrinae Vigors, 1824 - jastrzębie (wersja: 2019-03-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-02-07].
  5. P. Rasmussen, D. Donsker (red.): Hoatzin, New World vultures, Secretarybird, raptors (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-02-07].

Bibliografia | edytuj kod

  • Wielka encyklopedia ptaków (główny konsultant dr Christopher M. Perrins), Muza SA, Warszawa 2004, ​ISBN 83-7319-521-1

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Urubitinga czubata" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy