Willa Tugendhatów


Na mapach: 49°12′25,95″N 16°36′57,38″E/49,207208 16,615939

Willa Tugendhatów w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Widok z ulicy Widok od strony ogrodu Wnętrze willi Tugendhatów

Willa Tugendhatów w Brnie – luksusowy dom jednorodzinny w Brnie, dzieło niemieckiego architekta Ludwiga Miesa van der Rohe. Willa została zbudowana w latach 1929-1930 dla przemysłowca Fritza Tugendhata i jego żony Grety w północnej części Brna, leżącego na Morawach w Czechach. Wkrótce stała się symbolem architektury modernistycznej.

Budynek stanowi przykład awangardowej architektury okresu międzywojennego. Budynek zrealizowano w usztywnionej ścianami stalowej konstrukcji szkieletowej, co stanowiło nowość w budownictwie mieszkaniowym. Znajduje się on na rozległej działce (ok. 2000 m²) o dużym spadku terenu. Architekt wykorzystał topografię i zbudował trójkondygnacyjny budynek, którego wejście od strony ulicy prowadzi na najwyższą kondygnację, niższe zaś otwierają się w stronę ogrodu. Zaaranżował wnętrze, osiągając dużo wolnej przestrzeni i dochodzącego światła. Całość wyposażenia domu została zaprojektowana przez Miesa oraz Lilly Reich. Jeden z typów foteli zaprojektowanych dla Tugendhatów jest nadal produkowany. Willa utrzymana jest w formach modernizmu i pozbawiona wszelkich ornamentów, jednak wnętrze nie pozostało surowe ze względu na użycie naturalnych materiałów wzorzystych, takich jak aragonit, trawertyn i rzadkie drewno tropikalne (głównie mahoń). Tak zwana "onyksowa ściana" (wykonana w rzeczywistości z aragonitu pochodzącego z Gór Atlas) jest częściowo półprzezroczysta i zmienia wygląd wraz ze zmianą intensywności promieni słonecznych. Dom zawiera wiele innowacji architektonicznych, które są ponadczasowe i wciąż uznawane za luksus na przykład wszystkie drzwi są gigantyczne i mają wysokość ścian a więc robią wyjątkowe wrażenie wizualne a także pozwalają na natychmiastowy dostęp świeżego powietrza i światła oraz poczucie wolności, godności i swobody bez żadnych barier architektonicznych[1]. Dom zawiera także duży taras widokowy dostępny wprost z sypialni właścicieli. Architekt stworzył wspaniały widok z willi, który stanowi także integralną część wnętrza.

Koszt wybudowania willi był bardzo wysoki ze względu na niecodzienną metodę konstrukcyjną, luksusowe materiały, nowoczesną technologię ogrzewania i wentylacji itp. Ten wielki budynek łączy w sobie elegancką prostotę oraz funkcjonalność.

Rodzina Tugendhatów, którzy byli Żydami, opuściła Czechosłowację w końcu lat 30. w obawie przed nazistami i nigdy do kraju nie powróciła, osiedlając się w Szwajcarii. Dom po II wojnie światowej był wykorzystywany do różnorodnych celów, m.in. jako salki gimnastyczne oraz rządowy ośrodek wypoczynkowy. W 1992 r. w tym miejscu spotkali się przedstawiciele Czech i Słowacji w federacyjnej wówczas Czechosłowacji, którzy rozmawiali o jej podziale. Obecnie budynek należy do skarbu państwa.

W roku 2001 willa została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. W latach 2010–2012 została poddana kompleksowej restauracji.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Brief Encounters - DesignCurial, www.designcurial.com [dostęp 2018-11-15] .
Kontrola autorytatywna (muzeum):
Na podstawie artykułu: "Willa Tugendhatów" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy