Witamina B2


Witamina B2 w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Witamina B2 (E101, ryboflawina, łac. riboflavinum) – organiczny związek chemiczny, połączenie rybitolu i flawiny. W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

Ryboflawina jest zaliczana do witamin z grupy B, gdyż jest prekursorem dwóch ważnych koenzymów i jest rozpuszczalna w wodzie. Jest degradowana przez promieniowanie UV.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi około 1,5 mg.

Spis treści

Forma aktywna | edytuj kod

W formie koenzymów:

Rola w organizmie | edytuj kod

Ryboflawina bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów.

Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku[3].

Skutki niedoboru | edytuj kod

Opóźnienie wzrostu, uszkodzenie gałek ocznych i rogówki, pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń, swędzenie w okolicy ujścia pochwy, wypadanie włosów, kłopoty z koncentracją, zawroty głowy, bezsenność, zaburzenia oddychania, obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych, pleśniawki, zajady jamy ustnej, łojotok, choroby układu nerwowego, dystrofie mięśni, łuszczące się zmiany skórne okolic nosa, ust, czoła i uszu.

Skutki nadmiaru | edytuj kod

Bardzo trudno przedawkować witaminę B2 biorąc ją doustnie, ponieważ słaba rozpuszczalność w jelicie chroni przed wchłonięciem niebezpiecznych jej ilości. Ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie, jej nadmiar może zostać wydalony z moczem, choć toksyczną dawkę można podać poprzez zastrzyk[4].

Źródła występowania | edytuj kod

Występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs.

W preparatach może pochodzić z roślin genetycznie zmodyfikowanych w kierunku wytwarzania ryboflawiny[5].

Zastosowanie spożywcze | edytuj kod

Ryboflawinę stosuje się przy produkcji płatków kukurydzianych (także zbożowych), masła orzechowego, napojów kakaopodobnych i kawy[5]. Wykorzystuje się ją również jako substancję barwiącą w niektórych mieszankach przyprawowych[6], kisielach mlecznych (budyniach) w proszku[7] oraz napojów energetycznych[8].

Przypisy | edytuj kod

  1. Witamina B2 (CID: 1072) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  2. Ryboflawina (DB00140) – informacje o substancji aktywnej (ang.). DrugBank.
  3. Caitlin Stier: Vitamin B2 helps us see the light. New Scientist, 2011-03-06. [dostęp 2011-03-06].
  4. Unna, Klaus and Greslin, Joseph G.: Studies on the toxicity and pharmacology of riboflavin. 1942. (ang.)
  5. a b Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. ISBN 978-83-7243-529-3.
  6. Warzywko – przyprawa uniwersalna. Kamis. [dostęp 2013-08-05].
  7. Budynie tradycyjne: Budyń waniliowy – Gellwe. FoodCare Spółka z o.o.. [dostęp 7 września 2015].
  8. Riboflavin – E101 (Vitamin B2) (niem.). EnergyDrinkMagazin, 31 maja 2011. [dostęp 16 stycznia 2016].

Bibliografia | edytuj kod

  • Farmakologia: podstawy farmakoterapii. Podręcznik dla studentów medycyny i lekarzy pod redakcją Wojciecha Kostowskiego i Zbigniewa S. Hermana. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008, s. 394–395. ISBN 978-83-200-3725-8.
  • Jan Kazimierz (-1997) Podlewski, Alicja Chwalibogowska-Podlewska, Robert Adamowicz: Leki współczesnej terapii. Warszawa: Split Trading, 2005, s. 559–560. ISBN 83-85632-82-4.

Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.

Kontrola autorytatywna (związek chemiczny):
Na podstawie artykułu: "Witamina B2" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy