Wojownik leśny


Wojownik leśny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wojownik leśny (Nisaetus pinskeri) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego głowa jest biała, klatka piersiowa płowo-biała z czarnymi elementami, brzuch biało-rdzawy, skrzydła czarno-brązowe. Żyją w lasach na wysokościach od 0 do 1900 m n.p.m. Jest to gatunek endemiczny dla filipińskich wysp Basilan, Biliran, Bohol, Mindanao, Negros, Samar oraz Siquijor.

Przypisy | edytuj kod

  1. Nisaetus pinskeri, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Nisaetus pinskeri. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Wojownik leśny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy