Wojownik mały


Wojownik mały w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wojownik mały (Nisaetus nanus) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet jest brązowy, głowa płoworuda z czarnym czubem, szyja biała. Klatka piersiowa ma odcień kremowy, urozmaicony czarnymi smugami. Brzuch jest kremowo-rudy z prostopadłymi, czarno-brązowymi pasami, które pojawiają się także na udach. Dolne fragmenty sterówek i pokrywy skrzydłowe są białe, z cienkimi, czarnymi paskami. Oczy i nogi mają barwę żółtą, woskówka – czarno-szarą. Osobniki tego gatunku osiągają długość 45–59 cm, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 95–105 cm. Ich waga waha się od 510 do 610 g.

Żyją w wiecznie zielonych, nizinnych lasach, zazwyczaj na wysokościach od 0 do 500 m n.p.m. Występują w południowo-wschodniej Azji, głównie w Mjanmie, Tajlandii, Malezji i Indonezji. Żywią się nietoperzami, jaszczurkami, żabami oraz mniejszymi ptakami. Okres godowy trwa od listopada do lutego. Pary pozostają na swoim terytorium godów przez cały rok. Gniazdo zbudowane jest z patyków i umieszczone w koronach drzew. Samice prawdopodobnie składają wyłącznie jedno jajo.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Nisaetus nanus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Nisaetus nanus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Wojownik mały" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy