Wrona indochińska


Wrona indochińska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wrona indochińska[2], wrona dżunglowa (Corvus macrorhynchos levaillantii) – podgatunek wrony wielkodziobej, ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae). Takson o niepewnej pozycji taksonomicznej, przez niektóre ujęcia systematyczne podnoszony do rangi gatunku[3].

Spotykana w południowo-wschodnim Nepalu, Bangladeszu, północno-wschodnich Indiach, na Andamanach[4], Sri Lance, w Mjanmie i Tajlandii[5]. Całkowitej populacji nie oszacowano, ale uważana jest za ptaka licznego i o stabilnym poziomie liczebności[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Corvus macrorhynchos levaillantii, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Corvidae Leach, 1820 - krukowate - Crows and Jays (wersja: 2020-01-11). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-03-21].
  3. F. Gill, D. Donsker, P. Rasmussen (red.): Crows, mudnesters, birds-of-paradise (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-03-21].
  4. Madge, S.: Large-billed Crow (Corvus macrorhynchos). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-03-21].
  5. a b * BirdLife International, Corvus levaillantii, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2021-02-14] [zarchiwizowane z adresu 2014-12-17]  (ang.).
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Wrona indochińska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy