Wrona jamajska


Wrona jamajska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wrona jamajska (Corvus jamaicensis) – gatunek ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae).

Stosunkowo mały ptak - mierzy 35-38 cm długości. Dzieli parę kluczowych cech morfologicznych z 2 innymi karaibskimi krukowatymi - wroną kubańską Corvus nasicus i wroną antylską Corvus leucognaphalus z Haiti. Są one z pewnością najbliżej spokrewnionymi gatunkami z wroną jamajską.

Jak sugeruje nazwa gatunkowa, ptaka można spotkać na średniej wielkości wyspach Jamajki, gdzie zasiedla obszary leśne przemieszane otwartymi przestrzeniami. Wronę widuje się też w większych ogrodach. Pomimo że jest to głównie ptak wzniesień i lasów górskich, zlatuje na niżej położone tereny w trakcie pory suchej. W tym czasie tam go można częściej zobaczyć.

Wyglądem przypomina szarego ptaka, jakby ten pokryty był sadzą. W przeciwieństwie do najbliższych krewnych, nie całe upierzenie się lśni, choć ma podobnie ciemnoszare pola na nagiej skórze tuż za oczami i mniejsze nagie fragmenty ciała u podstawy dzioba. Sam dziób jest łupkowo-szary i całkiem długi, spiczasty po ostry koniec. Nosowe pióra szczeciniaste są w dużej stopniu rzadkie, tak że nozdrza nie są nimi pokryte. Tęczówka jest też szaro-brązowa lub czerwono-brązowa, co prawdopodobnie zależy od wieku. Nogi i stopy są czarne.

Podobnie jak inne leśne krukowate w środowisku naturalnym, w ich podstawowej diecie dominują w znacznej mierze owoce zbierane z drzew w parach lub w małych grupach. Przeczesuje też ściółkę leśną z kory lub opadłych liści w poszukiwaniu małych bezkręgowców. Wrona jamajska znana jest z napadania gniazd i porywania jaj oraz piskląt.

Gniazdo tej wrony jest zwykle wznoszone na wysokim drzewie, choć ptaki wykorzystują również szczeliny w drzewach. Zachowania godowe są nadal słabo poznane.

Wydaje odgłosy, które podobnie jak u dwóch najbliższych krewnych są bardzo specyficzne i zawierają różne trajkoczące dźwięki i te przypominające bulgotanie wody (stąd powszechnym określeniem w lokalnej gwarze tego ptaka jest wrona trajkocząca "Jabbering Crow". Czasami jednak potrafi krakać, jak inni przedstawiciele tej rodziny, "kraa-kraa".

Przypisy | edytuj kod

  1. Corvus jamaicensis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Corvus jamaicensis. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
Na podstawie artykułu: "Wrona jamajska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy