Wrona mała


Wrona mała w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wrona mała (Corvus bennetti) – gatunek ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae) zamieszkujący Australię.

Z wyglądu bardzo przypominają wronę papuaską - mają białą podstawę szyi oraz przejaśnienia na głowie, co widać w trakcie stroszenia na silnym wietrze. Jest jednak nieco mniejsza - osiąga 42-48 cm długości. Ma też proporcjonalnie mniejszy dziób. Posiada podobnie białą tęczówkę, która odróżnia te dwa australijskie gatunki od pozostałych w rodzaju Corvus, poza paroma wyspowymi gatunkami na północy Australii i jednym żyjącym w Eurazji - kawką (Corvus monedula). Podobnie jak kruk australijski, wrona mała ma niebieską obwódkę wokół źrenic, a czasem również taką otoczkę po najbardziej zewnętrznej krawędzi białej tęczówki.

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Posiada szeroki zasięg areału. Występuje w zachodniej i centralnej części Australii, często zasiedlając bardzo suche, pobliskie obszary pustynne. To częsty mieszkaniec małych miast i terenów rolniczych, gdzie stada wron mały przypominają tamtejszej ludności europejskie skupiska europejskich gawronów.

Uważa się, że ogólna populacja wrony małej maleje, choć jest to nadal ptak liczny (nie kwalifikuje się do uznania go za gatunek zagrożony wyginięciem). Liczebność ogólna nie została nadal zbadana.

Zachowanie | edytuj kod

Pożywienie | edytuj kod

Żywi się głównie na ziemi łapiąc owady, rośliny zbożowe i inne nasiona. W mniejszym stopniu wyjada padlinę i resztki pozostawionego pokarmy niż inne afrykańskie gatunki rodzaju Corvus.

Gniazdowanie | edytuj kod

Gnieździ się w małych, luźnych koloniach budując swe lęgowiska z patyków i gałęzi spojonych błotem (jedyny australijski gatunek, który ma to w zwyczaju).

Głos | edytuj kod

Wydaje dźwięk "nark-nark-nark-nark". Potrafi jednak krakać w sposób bardziej kojarzony z krukowatymi "kah-kah-kah".

Przypisy | edytuj kod

  1. Corvus bennetti, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Corvus bennetti. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Wrona mała" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy