Wrona meksykańska


Wrona meksykańska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wrona meksykańska[3] (Corvus imparatus) − gatunek ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae), zamieszkujący północno-wschodni Meksyk i skrajnie południowy Teksas. Nie wyróżnia się podgatunków[4][5]. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Zasiedla stosunkowo niewielki obszar w północno-wschodnim Meksyku. Wyjątkowo rzadko gniazduje w skrajnie południowym Teksasie[6]. Preferuje okolice pustyń krzaczastych, obszary buszu, ale też farmy, małe miasta i wsie znajdujące się w obrębie areału. Spotyka się go również w bardziej wilgotnych terenach leśnych na otwartych przestrzeniach, choć nie jest widywany w wyższych górach i wzdłuż wybrzeży morskich. To towarzyski ptak często skupiający się w duże stada, które wspólnie, w zamkniętych grupach, przemieszczają się. Zimą odwiedza też terytoria w skrajnie południowym Teksasie, głównie w okolicach wysypisk śmieci w Brownsville (przy granicy z Meksykiem)[6].

Charakterystyka | edytuj kod

To dość mały gatunek jak na przedstawiciela rodzaju Corvus – mierzy 34–38 cm długości. Posiada gładkie i bardzo połyskliwe upierzenie o miękkimi i jedwabistym wyglądzie. Dziób jest całkiem czarny i smukły, podobnej barwy są nogi i pazury.

Zachowanie | edytuj kod

Pożywienie | edytuj kod

W diecie znajdują się prawdopodobnie głównie owady chwytane z ziemi, choć wrona meksykańska może podbierać z drzew jaja i pisklęta. Zjada też owoce, w tym jagody, padlinę czy odpadki żywności na wysypiskach[6].

Gniazdowanie | edytuj kod

Gniazdo jest podobne do konstrukcji wrony amerykańskiej, ale mniejsze i ulokowane na drzewie lub dużym krzewie.

Samica składa zwykle 4 jaja, prawdopodobnie tylko ona zajmuje się ich inkubacją, która trwa 17–18 dni. Oba ptaki z pary dostarczają pokarm pisklętom. Młode opuszczają gniazdo prawdopodobnie po około 30–35 dniach od wyklucia[6].

Głos | edytuj kod

Odgłosy tej wrony są niecodzienne, niepodobne do innych gatunków rodzaju Corvus. Wydaje niskie, rechotliwe dźwięki, które przypominają odgłosy żab. Zawołanie można porównać do miękko brzmiącego gar-lik.

Spokrewnione gatunki | edytuj kod

Wydaje się, że wrona lśniąca Corvus sinaloae jest pod względem podobieństwa genetycznego najbliżej spokrewniona z wroną meksykańską. Czasem uznaje się ją za zachodnią jej formę, choć wydawane przez nich dźwięki są zupełnie odmienne. W istocie trzecim bardzo blisko spokrewnionym gatunkiem jest też wrona rybożerna Corvus ossifragus żyjąca na południowo-wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Te trzy gatunki mogą być traktowane jako jeden nadgatunek.

Status | edytuj kod

IUCN uznaje wronę meksykańską za gatunek najmniejszej troski (LC, Least Concern) nieprzerwanie od 1988 roku. Organizacja Partners in Flight w 2019 roku szacowała liczebność populacji na około 200 tysięcy dorosłych osobników. Trend liczebności populacji oceniany jest jako spadkowy[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Corvus imparatus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Corvus imparatus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Rodzina: Corvidae Leach, 1820 - krukowate - Crows and Jays (wersja: 2020-09-20). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2021-01-17].
  4. Tamaulipas Crow (Corvus imparatus) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-15)].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Crows, mudnesters, birds-of-paradise (ang.). IOC World Bird List (v10.2). [dostęp 2021-01-17].
  6. a b c d Tamaulipas Crow (ang.). W: Audubon Guide to North American Birds [on-line]. National Audubon Society. [dostęp 2021-01-17].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Wrona meksykańska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy