Wyspa Flindersa


Na mapach: 40°00′S 148°07′E/-40,000000 148,116667

Wyspa Flindersa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wyspa Flindersa (ang. Flinders Island) – wyspa w cieśninie Bassa położona 20 km w kierunku północno-wschodnim od Tasmanii. Jest to największa wyspa w archipelagu Wysp Furneaux.

Jest częścią stanu Tasmanii. Powierzchnia górzysta. Najwyższym wzniesieniem są Szczyty Strzeleckiego (Strzelecki Peaks) – 756 m n.p.m., wokół których utworzono Park Narodowy Strzeleckiego.

Wyspa w ma przybliżeniu 75 km długości z północy na południe i 40 km szerokości ze wschodu na zachód. Całkowity obszar wyspy to 1333 km². Liczba mieszkańców w 2005 r. wynosiła 897 osób.

Klimat | edytuj kod

  • Średnie temperatury roczne: 10 do 18 °C
  • Średnie temperatury stycznia: 13 do 22 °C
  • Średnie temperatury lipca: 6 do 13 °C
  • Dni w roku o temperaturze powyżej 30 °C: 4,8
  • Dni w roku o temperaturze powyżej 35 °C: 0,8
  • Dni w roku o temperaturze poniżej 2 °C: 21,1
  • Dni w roku o temperaturze poniżej 0 °C: 5,6
  • Średnie opady roczne: 754 mm
Kontrola autorytatywna (wyspa):