Wytrzeszczka tarczówkowa


Wytrzeszczka tarczówkowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Wytrzeszczka tarczówkowa (Astata boops) – gatunek owada z rodziny grzebaczowatych.

Występowanie

Występuje w Europie, również w Polsce, jest niezbyt rzadka. Najczęściej można ją spotkać od czerwca do września, zazwyczaj występuje na piaszczystych terenach, przydrożach.

Morfologia

Ma długość 10–12 mm, jest jednym z drobniejszych przedstawicieli tej rodziny. Budowa ciała dość krępa. U samca oczy złożone stykają się na wierzchu głowy.

Tryb życia

Jak wszystkie grzebaczowate poluje na owady i paraliżuje je jadem. Jako swoje ofiary wybiera wyłącznie larwy pluskwiaków z rodziny tarczówkowatych. Zazwyczaj w jednej komorze lęgowej składa po kilka upolowanych larw, a wylatując z gniazda zasypuje jego otwór. Ze sparaliżowaną larwą przefruwa do wykonanego przez siebie gniazda w ziemi i składa ją tuż koło zasypanego otworu gniazda. Odkopuje otwór, wpełza do gniazda głową naprzód, a po chwili wysuwa z gniazda głowę i wciąga do niego larwę. Ofiara jest sparaliżowana i nie może uciec, jednak przez kilka tygodni pozostaje przy życiu zapewniając potomstwu wytrzyszczki pożywienie. Postać dorosła żywi się nektarem kwiatów.

Bibliografia | edytuj kod

  • Heiko Bellmann, Henryk Garbarczyk: Owady. Warszawa: Multico, 2007. ISBN 978-83-7073-418-3.
  • Cezary Gębicki, Jacek Szwedo: Owady Polski. Atlas i klucz. Krzeszowice: Wydawnictwo Kubajak, 2000. ISBN 83-87971-19-7.
Na podstawie artykułu: "Wytrzeszczka tarczówkowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy