Zapiekanka (fast food)


Zapiekanka (fast food) w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Typowa zapiekanka

Zapiekanka – polski fast food, powstały w latach 70. XX wieku, w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej[1], przygotowywany i sprzedawany również w późniejszym okresie. Pierwotnie serwowany w formie podłużnej bułki z farszem cebulowo-pieczarkowym okraszonej serem. Jest to rodzaj gorącej kanapki, podawanej głównie z pieczarkami (również z wędliną) na bułce zapiekanej z żółtym serem i podawanej z keczupem lub innymi sosami[2]. W różnych wariantach mogą się pojawiać inne składniki, jak na przykład cebula lub papryka. Przygotowywana ze świeżych produktów lub gotowa, kupiona w sklepie jako mrożonka do odgrzania. Ze względu na krótki czas przygotowania oraz niską cenę, danie to jest popularne w barach szybkiej obsługi i w małej gastronomii.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Andrzej Chwalba, i inni: Obyczaje w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2006, s. 380. ISBN 83-01-14253-7.
  2. Zapiekanka polskim fast foodem narodowym. Stworzyli mapę ulicznego jedzenia. kulinarnapolska.pl, 12 maja 2018. [dostęp 2020-11-15].
Na podstawie artykułu: "Zapiekanka (fast food)" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy