Zboża w encyklopedii
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Łan jęczmienia Produkty zbożoweZboża, rośliny zbożowe – grupa roślin uprawnych z rodziny wiechlinowatych (traw, Poaceae). Ich owoce, o wysokiej zawartości skrobi, są wykorzystywane do celów konsumpcyjnych, pastewnych i przemysłowych. Najpopularniejszymi produktami przerobu zbóż są mąki, kasze, oleje i syropy. Zboża są podstawowym surowcem w wielu gałęziach przemysłu takich jak: młynarstwo, piwowarstwo, gorzelnictwo, farmaceutyka.
Spis treści
Produkcja | edytuj kod
Ponadto niektórzy zaliczają tu rośliny z innych rodzin nazywane umownie zbożami rzekomymi, np.
- gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum)[2] (zaliczana też do zbóż właściwych)[3]
- szarłat ogrodowy (Amaranthus caudatus)[2]
- szarłat wyniosły (Amaranthus cruentus)[2]
- szarłat koński (Amaranthus hypochondriacus)[2]
- komosa bladołodygowa/komosa canihua (Chenopodium pallidicaule)[2]
- komosa ryżowa (Chenopodium quinoa)[2]
- kotewka orzech wodny[3] (Trapa natans)
Ze względu na sposób uprawy zboża można podzielić na:
Produkty ze zbóż | edytuj kod
Zobacz też | edytuj kod
Przypisy | edytuj kod
- ↑ FAOSTAT. W: fao.org [on-line]. [dostęp 15 czerwca 2017].
- ↑ a b c d e f Rozporządzenie KomisjiI (UE) NR 752/2014z dnia 24 czerwca 2014 r. zastępujące załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady (Tekst mający znaczenie dla EOG). [dostęp 30 sierpnia 2015].
- ↑ a b Zboża. W: Encyklopedia WIEM [on-line]. Onet.pl. [dostęp 30 sierpnia 2015].
- ↑ a b 1.7.2. „Charakterystyka kasz i ryżu”. W: Małgorzata Konarzewska: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem: podręcznik do nauki zawodu kucharz w technikum i szkole policealnej. Wyd. 2011. T. 2. REA s.j., s. 51–52. ISBN 978-83-7141-980-5.
- ↑ a b 14.3.2 „Kasze”. W: Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora: Towaroznawstwo żywności. Wyd. VII. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, 2007, s. 172–173. ISBN 978-83-02-09150-6.