Zebra sawannowa


Zebra sawannowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Zebra sawannowa[2] (Equus quagga borensis) – podgatunek zebry stepowej (Equus quagga). Występuje na pograniczu Kenii i Ugandy.

Jej źrebięta rodzą się z grzywą, którą tracą z wiekiem. Pierwsze zebry sawannowe przybyły do Europy w roku 1969 do Zoo w Dvůr Králové nad Labem (Czechy). Jest zagrożona wyginięciem.

W Polsce można je zobaczyć m.in. w Wrocławskim Ogrodzie Zoologicznym, gdzie regularnie się rozmnażają.

Przypisy | edytuj kod

  1. Equus quagga borensis, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
Na podstawie artykułu: "Zebra sawannowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy