cukraza


α-Glikozydaza sacharozy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Cukraza) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

α-Glikozydaza sacharozy (cukraza; sacharozo-α-D-glikohydrolaza; EC 3.2.1.48) – enzym z klasy hydrolaz, podklasy glikozydaz, katalizujący hydrolizę wiązań O-glikozydowych sacharozy i maltozy, w wyniku czego powstają dwie cząsteczki D-glukozy bądź D-glukozy i D-fruktozy – w zależności od substratu[1]. Występuje m.in. w jelicie cienkim[2].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. EC 3.2.1.48 - sucrose alpha-glucosidase. BRENDA, The Comprehensive Enzyme Information System. [dostęp 2019-07-09].
  2. EC 3.2.1.48: Sucrose alpha-glucosidase (ang.). ExPASy, SIB Bioinformatics Resource Portal. [dostęp 2011-11-30].
Na podstawie artykułu: "cukraza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy