Abioza


Abioza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Abioza – całkowite zatrzymanie wszelkich procesów życiowych.

Wiąże się to także z całkowitą inaktywacją enzymów oraz zlikwidowaniem (zabiciem lub usunięciem) wszelkich mikroorganizmów.

Proces ten jest wykorzystywany w zapewnianiu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności[1]. Prowadzi do zahamowania rozwoju mikroorganizmów w pożywieniu, a także do wydłużenia lagfazy[2].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Słownik bezpiecznej żywności
  2. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HG6-hY1Cd4QJ:www.semestr-x.za.pl/4/m3.doc+abioza&hl=pl&ct=clnk&cd=29&gl=pl&lr=lang_pl

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Abioza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy