Fukoza


Fukoza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

L-Fukozaorganiczny związek chemiczny z grupy deoksycukrów, 6-deoksy-L-galaktoza.

Obecność fukozy wykryto w łańcuchach cukrowych u bakterii, glonów i grzybów (gdzie występuje w postaci usiarczanowanej jako fukoidan), a także u roślin i zwierząt. Jest powszechnym, a zarazem jedynym, monocukrem, wytwarzanym przez komórki ssaków, występującym w konfiguracji L, głównie w postaci związanej w łańcuchach oligosacharydowych glikoprotein i glikolipidów błonowych. Tworzy wiązania α-glikozydowe[2][3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Fukoza (CID: 17106) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  2. Metabocard for L-Fucose (ang.). hmdb.ca. [dostęp 2018-07-23].
  3. Magdalena Orczyk-Pawiłowicz. Znaczenie fukozylacji glikokoniugatów w zdrowiu i chorobie. „Postepy Hig Med Dosw.”. 61, s. 240–252, 2007. ISSN 1732-2693
Na podstawie artykułu: "Fukoza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy