Jad


Jad w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Żądło osy z widoczną kroplą jadu

Jad – silnie toksyczna wydzielina niektórych zwierząt, wytwarzana przez nie w celu odstraszania, paraliżowania lub uśmiercania innych zwierząt[1]. Jadami bywają też nazywane toksyny wytwarzane przez drobnoustroje (na przykład jad trupi) i rośliny.

Do zwierząt produkujących jad należą niektóre węże, osy, pszczoły, pająki i skorpiony. Produkowany jest zazwyczaj przez specjalne gruczoły i wprowadzany do ciała przeciwnika lub ofiary za pomocą zębów i kolców jadowych lub żądeł.

Przykłady jadów zwierzęcych | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Internetowa encyklopedia PWN: jady zwierząt [dostęp: 22.10.2017]
Kontrola autorytatywna (trucizna):
Na podstawie artykułu: "Jad" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy