Skoczek azjatycki


Skoczek azjatycki w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Skoczek azjatycki[3] (Dipus sagitta) – gatunek ssaka z rzędu gryzoni. Jedyny przedstawiciel rodzaju skoczek (Dipus)[3], występuje na terenie Azji[4]: w Chinach, Iranie, Kazachstanie, Kirgistanie, Mongolii, Rosji, Turkmenistanu i Uzbekistanu[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Dipus sagitta, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Dipus sagitta. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. a b Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Dipus sagitta. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 16 stycznia2016]
Na podstawie artykułu: "Skoczek azjatycki" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy