Aglutynina


Aglutynina w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Aglutynina – substancja powodująca zlepianie aglutynogenów podczas aglutynacji[1][2]. Mogą być to przeciwciała obecne w surowicy krwi[1] albo dowolna inna substancja jak np. lektyny.

Ze względu na działanie wyróżnia się przeciwciała:

  • Aglutynina H – przeciwko antygenom rzęskowym. Tworzy się tu delikatny, wątły strąt, który łatwo ulega rozbiciu przy wstrząśnięciu.
  • Aglutynina O – przeciwko antygenom somatycznym. Tworzy ona na dnie probówki trwały osad grudkowy.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Encyklopedia Biologia. Agnieszka Nawrot (red.). Kraków: Wydawnictwo GREG, s. 10. ISBN 978-83-7327-756-4.
  2. Słownik tematyczny. Biologia, cz. 1, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, s. 9, ISBN 978-83-01-16529-1 .

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Aglutynina" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy