Aldehyd glutarowy


Aldehyd glutarowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Niebezpieczeństwo

Aldehyd glutarowyorganiczny związek chemiczny z grupy aldehydów. Wykorzystywany do sterylizacji i jako substancja konserwująca. Trujący. Aktywny w stosunku do form wegetatywnych bakterii, wirusów, przetrwalników i grzybów. Nie powoduje korozji metali i nie uszkadza wyrobów gumowych.

Do wyjaławiania stosowany jest przeważnie roztwór 2% o pH 7,5-8,5 (o największej aktywności w stosunku do przetrwalników), do którego dodaje się 0,3% wodorowęglanu sodu. Materiał zanurza się w nim na trzy godziny.

Aldehyd glutarowy może powodować podrażnienie skóry, oczu i błon śluzowych. Stosowany do sterylizacji wysokiego stopnia narzędzi chirurgicznych i endoskopów, o szerokim spektrum działania włącznie z prątkami gruźlicy. Skuteczny już po 20 min w temp. 20 °C. Nie powoduje korozji i uszkodzeń narzędzi.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska X. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014, s. 4276. ISBN 978-83-63724-47-4.
  2. Aldehyd glutarowy (CID: 3485) (ang.) w bazie PubChem, United States National Library of Medicine.
  3. a b c d e f Department of Chemistry, The University of Akron: Glutaraldehyde (ang.). [dostęp 2012-02-05].
Na podstawie artykułu: "Aldehyd glutarowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy