Alkohole cukrowe


Alkohole cukrowe w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Alkohole cukrowe (alditole, cukrole)[1]alkohole wielowodorotlenowe (poliole), będące pochodnymi monosacharydówaldoz lub ketoz, których grupa karbonylowa (>C=O) jest zredukowana do hydroksylowej (>CH−OH)[2]. Zawierają po jednej grupie hydroksylowej przy każdym atomie węgla. Ogólny ich wzór to C
nH
n+2(OH)
n lub C
nH
2n+2O
n.

Przypisy | edytuj kod

  1. AnnaA. Długołęcka AnnaA., Poliole - zamienniki cukru. Praca dyplomowa, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Wydział Turystyki, Rekreacji i Ochrony Zdrowia, Gdańsk 2013, DOI10.13140/RG.2.1.1335.8160 [dostęp 2020-09-04] .url
  2. Reduction of monosaccharides, [w:] R.J.R.J. Ouellette R.J.R.J., J.D.J.D. Rawn J.D.J.D., Principles of Organic Chemistry, Elsevier, 2015, s. 354, ISBN 978-0-12-802444-7 .
Na podstawie artykułu: "Alkohole cukrowe" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy