Amfora


Amfora w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Amfory Amfora

Amfora (łac. amphora, gr. amphoreús) – wysokie, smukłe naczynie gliniane (waza) o wydłużonym brzuścu, wąskiej szyjce z rozchylonym brzegiem, z dwoma umieszczonymi symetrycznie po bokach uchwytami.

Bardzo popularne w starożytości, w Grecji i kulturze rzymskiej, do przechowywania i transportu wina, oliwy oraz miodu[1]. Znana także w ceramice chińskiej i hiszpańsko - mauretańskich fajansach, ponownie popularna w okresie klasycyzmu[2].

Naczyń używanych na co dzień nie zdobiono, często ostrym, dolnym końcem wbijano je do ziemi. Amfory używane podczas przyjęć miały okrągłą podstawę i były zdobione malowidłami (stosowano motywy geometryczne i figuralne)[3].

Wyróżnia się dwa rodzaje amfor:

  1. amfory szyjowe – szyja ostro odcina się od brzuśca
  2. amfory brzuchate – szyja łączy się z brzuścem łagodną linią[1].

Specjalnym rodzajem dużych amfor greckich napełnionych oliwą z oliwek ze świętego gaju Ateny były amfory panatenajskie. Były one nagrodą dla zwycięzców igrzysk panatenajskich urządzanych w Atenach od 566 roku p.n.e.[1].

Amfora, czyli quadrantal, to także używana w starożytności standardowa jednostka pojemności, równa 1 stopie sześciennej i licząca około 26 litrów[4].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c red. Kubalska-Sulkiewicz Krystyna, Bielska-Łach Monika, Manteuffel-Szarota Anna, Słownik Terminologiczny Sztuk Pięknych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007
  2. red. Jendryczko Małgorzata, Sztuka Świata, tom 17, Warszawa: Arkady, 2013, ​ISBN 978-83-213-4726-4
  3. Zwolińska Krystyna, Malicki Zasław, Mały Słownik Terminów Plastycznych, Warszawa: Wiedza Powszechna, 1974
  4. red. Zdzisław Piszczek, Mała Encyklopedia Kultury Antycznej, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1988, s.807, ​ISBN 83-01-03529-3
Kontrola autorytatywna (artefakt archeologiczny):
Na podstawie artykułu: "Amfora" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy