Ateles geoffroyi


Czepiak czarnoręki w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Ateles geoffroyi) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czepiak czarnoręki[1] (Ateles geoffroyi) – gatunek małpy szerokonosej z rodziny czepiakowatych (Atelidae).

Spis treści

Zasięg występowania i biotop | edytuj kod

Lasy deszczowe i lasy górskie Ameryki Środkowej, od północno-wschodniego Meksyku do zachodniej Panamy.

Wielkość | edytuj kod

Długość ciała 34–52 cm; długość ogona 59–84 cm; masa ciała 7,5–7,6 kg.

Wygląd | edytuj kod

Barwa od złotobrązowej do czerwonej lub ciemnobrązowej; dłonie i stopy czarne. Głowa stosunkowo mała. Kciuk zredukowany; małpa wykorzystuje palce dłoni i stóp jak haki, na których kołysze się na gałęziach.

Systematyka | edytuj kod

Wyróżnia się następujące podgatunki[1]:

  • czepiak półwyspowy (A. geoffroyi azurensis)
  • czepiak czarnobrewy (A. geoffroyi frontatus)
  • czepiak czarnoręki (A. geoffroyi geoffroyi)
  • czepiak kapturowy (A. geoffroyi grisescens)
  • czepiak panamski (A. geoffroyi ornatus)
  • czepiak trójbarwny (A. geoffroyi vellerosus)
  • czepiak jukatański (A. geoffroyi yucatanensis)

Pożywienie | edytuj kod

Liście, pędy, owoce, nasiona

Rozród | edytuj kod

Po ciąży 210–225 dni rodzi się tylko 1 młode. Uważa się, że czepiak czarnoręki rozmnaża się co 3 lata.

Inne informacje | edytuj kod

Długość życia w niewoli wynosi ponad 30 lat. Ogon działa jak piąta kończyna i podczas zwisania może utrzymać ciężar całego ciała. Może być również używany do podnoszenia przedmiotów. Podczas rzadkich wizyt na ziemi czepiak może biegać na dwóch nogach.

Poziom zagrożenia | edytuj kod

Zagrożony w wyniku utraty siedlisk i polowań; niektóre podgatunki wyginęły na wielu obszarach.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g h Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 43. ISBN 978-83-88147-15-9.
  2. Ateles geoffroyi, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  3. Ateles geoffroyi. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

  1. Gorog, A.: Ateles geoffroyi (ang.). (On-line), Animal Diversity Web, 2002. [dostęp 17 maja 2008].
Na podstawie artykułu: "Ateles geoffroyi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy