Barwnica zwyczajna


Barwnica zwyczajna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Barwnica zwyczajna[4], barwnica[4] (Eclectus roratus) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny papug wschodnich (Psittaculidae), jedyny żyjący przedstawiciel rodzaju Eclectus. Zamieszkuje północną Australię (półwysep Jork), Nową Gwineę, Moluki, Wyspy Salomona i inne wyspy wokół Nowej Gwinei.

Towarzyski. Z powodu odmiennego ubarwienia, zielone samce i czerwono-niebieskie samice były kiedyś traktowane jako dwa odrębne gatunki[5].

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała wynosi 35–42 cm, zaś masa ciała 350–600 gramów[5]. Pozostałe wymiary dla samca: skrzydło 26,4–28,4 cm, dziób 4,3–4,5 cala zaś ogon 14,9 do 16 cm[6]. Wyraźny dymorfizm płciowy – samiec ma zielone upierzenie, z czerwoną plamą na boku i niebieskim obramowaniem skrzydeł. Samica jest szkarłatna, z szafirowym brzuchem oraz karkiem. Dodatkowo, u samca górna szczęka jest czerwonawo-pomarańczowa, zaś dolna czarna; u samicy dziób całkowicie czarny z pomarańczową plamką z boku u nasady górnej szczęki.

Zasięg występowania | edytuj kod

Zasiedla według podgatunku[7]:

  • E. r. vosmaeri (Rothschild, 1922) – północne i centralne Moluki
  • E. r. roratus (Statius Müller, 1776) – południowe Moluki
  • E. r. cornelia Bonaparte, 1850Sumba
  • E. r. westermani(Bonaparte, 1850) – wymarł; dokładne pochodzenie nieznane, rejon Morza Banda; możliwe, że takson ten był hybrydą
  • E. r. riedeli Meyer, AB, 1882Wyspy Tanimbar
  • E. r. polychloros (Scopoli, 1786)Nowa Gwinea i okoliczne wysepki, obejmuje wyróżniane czasem podgatunki aruensis i biaki
  • E. r. solomonensis Rothschild & Hartert, 1901Wyspa Admiralicji, Archipelag Bismarcka i Wyspy Salomona
  • E. r. macgillivrayi Mathews, 1913półwysep Jork (północno-wschodnia Australia)

Na podstawie badań molekularnych proponowany jest podział E. roratus na 4 odrębne gatunki: E. roratus (barwnica zwyczajna), E. cornelia (barwnica sundajska), E. riedeli (barwnica tanimbarska) i E. polychloros (barwnica papuaska)[3][4]. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) już uwzględniła te zmiany w swojej Czerwonej księdze gatunków zagrożonych[3].

Pożywienie | edytuj kod

Żywi się nasionami, owocami, orzechami, kwiatami i liśćmi.

Lęgi | edytuj kod

Gniazdo mieści się w dziupli o głębokości 50–600 cm na skraju lasu. Wyściółkę stanowią wióry drzewne. Jaja w liczbie dwóch wysiaduje samica przez 26 dni. Młode pozostają w gnieździe 11–12 tygodni po wykluciu. Oba ptaki z pary zajmują się opieką nad nimi[8].

Przypisy | edytuj kod

  1. Eclectus roratus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Collar, N., Kirwan, G.M. & Boesman, P.: Eclectus Parrot (Eclectus roratus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (red.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. Lynx Edicions, Barcelona, 2020. [dostęp 2020-02-09].
  3. a b c Eclectus roratus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. a b c Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Plemię: Psittaculini Vigors, 1825 (Wersja: 2020-01-11). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-02-09].
  5. a b David Burni, Ben Hoare, Joseph DiCostanzo, Phil Benstead: Ptaki. Encyklopedia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009, s. 263. ISBN 978-83-01-15733-3.
  6. T. Salvadori: Catalogue of Birds in the British Museum. T. 20. Psittaci. 1891, s. 393-394.
  7. P. Rasmussen, D. Donsker (red.): Parrots, cockatoos (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-02-09].
  8. Eclectus Parrot. Basic Information. Birds in Backyards. [dostęp 21 października 2013].
Na podstawie artykułu: "Barwnica zwyczajna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy