Bilbil czarnoczuby


Bilbil czarnoczuby w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Bilbil czarnoczuby[4] (Pycnonotus melanicterus) − gatunek małego azjatyckiego ptaka z rodziny bilbili (Pycnonotidae).

Występuje w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej – od Indii i Sri Lanki po Indonezję, zasiedlając lasy i gęste zarośla. Buduje gniazda w koronach drzew, składając do nich od dwóch do trzech jaj. Odżywia się owocami i owadami.

Ma długość 18–19 cm[2]. Posiada stosunkowo długi ogon. Z wierzchu jego upierzenie jest barwy oliwkowej, spodnia część ma kolor żółty lub oliwkowożółty. Bilbil czarnoczuby ma czarną głowę. Nie występuje dymorfizm płciowy. Młode osobniki są ciemniejsze od dorosłych. Charakterystyczny lot przypomina skakanie w przestrzeni.

Systematyka | edytuj kod

Systematyka gatunku jest kwestią sporną. W tradycyjnym ujęciu systematycznym wyróżniano 12 podgatunków P. melanicterus[2][4][5]. Międzynarodowy Komitet Ornitologiczny (IOC) i autorzy Handbook of the Birds of the World, w oparciu o wyniki badań przedstawionych w dwóch publikacjach w 2005 roku, do P. melanicterus zaliczają obecnie tylko występujący na Sri Lance podgatunek nominatywny, 3 podgatunki podnoszą do rangi monotypowych gatunków: P. dispar, P. gularis, P. montis, zaś 8 pozostałych podgatunków zaliczają do gatunku P. flaviventris[5]. Proponowane jest też wyodrębnienie wszystkich tych taksonów do nowego rodzaju Rubigula[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Pycnonotus melanicterus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d Fishpool, L. & Tobias, J.: Black-capped Bulbul (Pycnonotus melanicterus). W: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive [on-line]. 2019. [dostęp 2019-12-04].
  3. Pycnonotus melanicterus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. a b Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Pycnonotidae Gray,GR, 1840 - bilbile - Bulbuls (wersja: 2019-05-01). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2019-12-04].
  5. a b Frank Gill & David Donsker (red.): Bulbuls (ang.). IOC World Bird List: Version 9.2. [dostęp 2019-12-04].

Bibliografia | edytuj kod

  • Bikram Grewal, Bill Harvey: A Photographic Guide to the Birds of India and the Indian Subcontinent, including Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka, and the Maldives (Princeton Field Guides). Princeton University Press, 2003, s. 332. ISBN 0-691-11496-X. (ang.)
Na podstawie artykułu: "Bilbil czarnoczuby" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy