Biochemia


Biochemia w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Biochemia – nauka zajmująca się chemią w organizmach żywych, a w szczególności biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami (w tym skutkami niedoboru oraz nadmiaru) i przemianami substancji chemicznych w organizmach (z uwzględnieniem aspektów energetycznych)[1].

Typowe związki chemiczne będące przedmiotem badań biochemicznych to biopolimery (np. białka (w tym enzymy), polisacharydy i kwasy nukleinowe, tj. RNA i DNA), aminokwasy, węglowodany, lipidy, nukleotydy, hormony i in.

Do dziedzin nauki blisko związanych lub zazębiających się z biochemią należą:

Spis treści

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Encyklopedia techniki. Chemia, WładysławW. Gajewski (red.), Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1965, OCLC 33835352 .

Bibliografia | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Nauki przyrodnicze i ścisłe Kontrola autorytatywna (nauka interdyscyplinarna):
Na podstawie artykułu: "Biochemia" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy