Bulion pneumokokowy


Bulion pneumokokowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Bulion pneumokokowy – półpłynne podłoże bakteryjne typu namnażającego, stosowane do hodowli pneumokoków. Składa się ono z glukozy, wyciągu mięsnego, roztworu chlorku sodu, peptonu oraz surowicy końskiej. pH podłoża wynosi około 8. Przed użyciem bulion musi być wyjałowiony.

Po zaobserwowaniu wzrostu drobnoustroje czasami są przesiewane na agar z krwią[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Podstawy Mikrobiologii Lekarskiej. PZWL, Warszawa 1979. Praca pod redakcją Leona Jabłońskiego. ​ISBN 83-200-0181-1​. Strona 220

Bibliografia | edytuj kod

  • Diagnostyka mikrobiologiczna. Włodzimierz Kędzia i Halina Koniar. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 1980, wydanie drugie zmienione i uzupełnione. ​ISBN 83-200-0204-4​. Strona 45

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Bulion pneumokokowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy