Burger King


Burger King w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Rozmieszczenie działalności Burger King na świecie, kolor czerwony – istniejąca, kolor pomarańczowy – planowana, kolor żółty – pod inną nazwą Siedziba główna Burger King Burger King w Złotych Tarasach (Warszawa) Burger King USA

Burger King – sieć restauracji szybkiej obsługi typu fast food[1] specjalizująca się głównie w burgerach[2], frytkach, zimnych napojach. Najbardziej znanym produktem jest burger Whopper, który stał się jednym z symboli popkultury.

Pierwszy bar Burger King został otwarty w 1954 r. w Miami, na Florydzie. Według danych z 2016 roku sieć dysponuje ponad 15 tys. lokali, z czego blisko połowa zlokalizowana jest w USA.

Burger King w Polsce | edytuj kod

W 1992 r. przy pl. Zbawiciela w Warszawie otwarto pierwszy lokal. Kolejne otwierały się w następnych latach aż do 2001 roku, kiedy to kupiony rok wcześniej przez AmRest Holdings Burger King wycofał się z Polski. Powodem był cenowy konkurent McDonald’s. 6 z 23 lokali zostało zamkniętych, a pozostałe 17 zamieniono na restauracje KFC.

W 2007 r. AmRest Holdings postanowiło reaktywować markę w Polsce. Pierwszy lokal w warszawskich Złotych Tarasach otwarty został 3 maja 2007 r. W grudniu 2007 r. w Warszawie otwarto pierwszy w Polsce Burger King typu drive-through.

Pod koniec 2016 r. Burger King miał w Polsce 47 barów w prawie 20 miastach: w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Krakowie, Kielcach, Radomiu, Poznaniu, Opolu, Częstochowie, Gdańsku, Katowicach, Lublinie, Szczecinie, Trójmieście, Koszalinie, Bielsku-Białej i Bydgoszczy[3]. W 2017 roku otwarto jeden z większych lokali tej sieci w Rudzie Śląskiej[potrzebny przypis].

Przypisy | edytuj kod

  1. Artykuł o otworzeniu pierwszej restauracji Burger King w Polsce.
  2. Menu restauracji.
  3. Restauracje.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (sieć barów fast food):
Na podstawie artykułu: "Burger King" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy