Celobioza


Celobioza w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Celobiozaorganiczny związek chemiczny, dwucukier, dimer glukozy, zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Jest jednostką strukturalną celulozy i produktem jej częściowej hydrolizy[1].

Jest to dwucukier redukujący[4]. Nie występuje powszechnie w stanie wolnym w roślinach i jest nieprzyswajalna przez człowieka.[potrzebny przypis]

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Podręczny słownik chemiczny, RomualdR. Hassa (red.), JanuszJ. Mrzigod (red.), JanuszJ. Nowakowski (red.), Katowice: Videograf II, 2004, s. 66, ISBN 83-7183-240-0 .
  2. Cellobiose, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2012-06-17]  (ang.).
  3. D-(+)-Cellobiose, [w:] PubChem [online], United States National Library of Medicine, CID: 10712  (ang.).
  4. Robert T. Morrison, Robert N. Boyd: Chemia organiczna. T. 2. Warszawa: PWN, 1985, s. 338-339. ISBN 83-01-04166-8.
Na podstawie artykułu: "Celobioza" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy