Czubaczowate


Czubacze w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Czubaczowate) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Czubacze[2], czubaczowate (Cracidae) – rodzina ptaków z rzędu grzebiących (Galliformes). Obejmuje gatunki lądowe, zamieszkujące Amerykę od Meksyku na północy po północną Argentynę na południu[3][4].

Jeden gatunek – czakalaka północna (Ortalis vetula) – występuje w pasie wybrzeża od Teksasu (Stany Zjednoczone) po Kostarykę. Jest to najbardziej na północ żyjący przedstawiciel rodziny. Dwa gatunki – grdacz trynidadzki (Pipile pipile) i czakalaka rdzaworzytna (Ortalis ruficauda) – występują na archipelagu Trynidad i Tobago.

Są to duże ptaki, wyglądem zbliżone do indyków. Są ptakami nadrzewnymi, jedynie czakalaki preferują bardziej otwarte, krzaczaste tereny. Są zazwyczaj ciemno upierzone, lecz czubacze i niektóre penelopy mogą mieć różnokolorową głowę.

Ich główny pokarm stanowią owoce, owady i dżdżownice. Gniazdują na drzewach, składając 2 do 3 jaj. Samica wysiaduje je samotnie.

Czubacze spokrewnione są z australijskimi nogalami. W niektórych starszych klasyfikacjach wydzielane były w osobnym rzędzie Craciformes, jednak wiele współczesnych badań potwierdza ich pokrewieństwo z grzebiącymi.

Systematyka | edytuj kod

Do rodziny należą następujące rodzaje[2]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Cracidae, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Rodzina: Cracidae Rafinesque, 1815 - czubacze - Guans (wersja: 2020-07-21). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-09-03].
  3. F. Gill, D. Donsker, P. Rasmussen (red.): Megapodes, guans, guineafowl, New World quail (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-03-05].
  4. Chachalacas, Guans and Curassows (Cracidae) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-04-11)].
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Czubaczowate" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy