Delfin pacyficzny


Delfinowiec skośnozębny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Delfin pacyficzny) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Delfinowiec skośnozębny[5], delfin pacyficzny[6], delfin skośnozęby[7] (Lagenorhynchus obliquidens) – gatunek walenia z rodziny delfinowatych (Delphinidae).

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Zamieszkuje umiarkowaną strefę północnej części Oceanu Spokojnego od Aleutów po Baja California i od Japonii po Wyspy Kurylskie. Spotykany zwykle na głębokich wodach, do 160 km od brzegu.

Charakterystyka | edytuj kod

Delfin pacyficzny ma smukłe ciało. Ubarwienie czarne lub ciemnoszare, brzuch biały. Długość ciała wynosi od 150-310 cm, a masa 82-124 kg. Przebywają zwykle w grupach ok. 50 osobników, ale spotykano je w stadach złożonych z ponad 1000 osobników. Delfiny pacyficzne żywią się rybami ławicowymi.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Lagenorhynchus obliquidens, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. T. N. Gill. On two species of Delphinidae, from California, in the Smithsonian Institution. „Proceedings of the Academy of Natural Sciences of Philadelphia”. 17, s. 177, 1865 (ang.). 
  3. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Lagenorhynchus obliquidens. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 10 stycznia 2009]
  4. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K.A., Karkzmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y. , Wells, R.S. & Wilson, B. 2012, Lagenorhynchus obliquidens, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-09-13]  (ang.).
  5. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 188. ISBN 978-83-88147-15-9.
  6. Praca zbiorowa: Zwierzęta: encyklopedia ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, s. 208. ISBN 83-01-14344-4.
  7. Dawid Burnie: Królestwo Zwierząt. Warszawa: Świat Książki, 2003. ISBN 83-7311-632-X.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Kiehl, K. 2001: Lagenorhynchus obliquidens (ang.). (On-line), Animal Diversity Web. [dostęp 4 kwietnia 2008].
  2. Praca zbiorowa: Zwierzęta: encyklopedia ilustrowana. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2005, s. 208. ISBN 83-01-14344-4.
Na podstawie artykułu: "Delfin pacyficzny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy