Duchaczek


Duchaczek leśny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Duchaczek) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Duchaczek leśny[4] (Abrawayaomys ruschii) – gatunek gryzoni z rodziny chomikowatych (Cricetidae), który występuje w Ameryce Południowej.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Gatunek został opisany naukowo w 1979 roku, miejsce typowe to Castelo w stanie Espírito Santo w Brazylii[5].

Badania przeprowadzone w 2017 roku wykazały że A. chebezi powinien być traktowany jako synonim A. ruschii[6] jednak autorzy Illustrated Checklist of the Mammals of the World traktują A. chebezi jako podgatunek A. ruschii zalecając bardziej dogłębną analizę morfometryczną i genetyczną[7]

Biologia | edytuj kod

Duchaczek leśny żyje w południowo-wschodniej Brazylii, na południe wzdłuż wybrzeża od stanu Espírito Santo, oraz w południowej części zasięgu w głąb lądu, do prowincji Misiones w północno-wschodniej Argentynie. Nie ma pewności co do jego obecności w brazylijskim stanie São Paulo. Jest spotykany w zaroślach bambusowych i lasach wtórnych, a także w nizinnym lesie równikowym. Prowadzi naziemny tryb życia[3].

Opis | edytuj kod

Jest to średniej wielkości przedstawiciel bawełniaków, osiąga długość 200–290 mm, spód czaszki ma 27–29 mm długości. Ma zaokrągloną głowę, małe zaokrąglone uszy i ogon od nieco krótszego do dłuższego niż reszta ciała. Ubarwienie strony grzbietowej i brzusznej jest brązowe, ze słabo zaznaczoną różnicą odcienia; w sierści grzbietu znajdują się też szczeciniaste włosy[8].

Populacja | edytuj kod

Duchaczek leśny zamieszkuje duży obszar i w latach 2008–2015 odkryto nowe miejsca jego występowania. Żyje w kilku obszarach chronionych. Zagraża mu wylesianie i niszczenie sprzyjającego środowiska, w szczególności lasu atlantyckiego. Trend zmian jego liczebności nie jest znany. Duchaczek leśny jest uznawany za gatunek najmniejszej troski[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Abrawayaomys ruschii, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b F.L.S. Cunha, J.F. Cruz. Novo gênero de Cricetidae (Rodentia) de Castelo, Espírito Santo, Brasil. „Boletim do Museu de Biologia Prof. Mello Leitão, Série Zoologia”. 96, s. 2, 1979 (port.). 
  3. a b c U.U. Pardinas U.U., P.P. Teta P.P., A.A. Percequillo A.A., Abrawayaomys ruschii, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016, wersja 2016-3, DOI10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T47760825A22335735.en [dostęp 2017-04-25]  (ang.).
  4. Nazwy polskie za: W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński & W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 247. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol. • ang.)
  5. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Abrawayaomys ruschii. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2017-04-25]
  6. A.R. Percequillo, C.A. de Carvalho Braga, M.V. Brandão, E.F. de Abreu-Júnior, J. Gualda-Barros, G.M. Lessa, M.R.S. Pires & E. Hingst-Zaher. The genus Abrawayaomys Cunha and Cruz, 1979 (Rodentia: Cricetidae: Sigmodontinae): geographic variation and species definition. „Journal of Mammalogy”. 98 (2), s. 438–455, 2017. DOI: 10.1093/jmammal/gyw228 (ang.). 
  7. C.J. Burgin, D.E. Wilson, R.A. Mittermeier, A.B. Rylands, T.E. Lacher & W. Sechrest: Illustrated Checklist of the Mammals of the World. Cz. 1: Monotremata to Rodentia. Barcelona: Lynx Edicions, 2020, s. 390. ISBN 978-84-16728-34-3. (ang.)
  8. U.F.J. Pardiñas, P. Teta, G. D'Elía. Taxonomy and distribution of Abrawayaomys (Rodentia: Cricetidae), an Atlantic Forest endemic with the description of a new species. „Zootaxa”. 2128, s. 39-60, 2009 (ang.). 
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Duchaczek" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy