Ementaler


Ementaler w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Ementaler z połoniny Menczuł Kwasiwśkyj, okolice wsi Kwasy, rej. rachowski[1] Produkcja sera ementaler we wsi Menczuł Kwasiwśkyj[2]

Ser ementalski[3], ementaler (emmentaler) – rodzaj szwajcarskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów twardych, podpuszczkowych oraz dojrzewających. Ser ementalski ma smak łagodny oraz słodko-orzechowy.

Ementaler w przekroju ma widoczne duże dziury. Zawiera ok. 45% tłuszczu w suchej masie[potrzebny przypis].

Nazwa pochodzi od Emmental, doliny rzeki Emme w kantonie berneńskim w Szwajcarii. Oficjalna data powstania – rok 1293[4].

Wartość odżywcza | edytuj kod

Ser ten zawiera duże ilości sodu, wapnia, fosforu, cynku i jodu. Z witamin na uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy A i B12. W 100 g sera znajduje się 0,26 mg retinolu i 0,223 mg β-karotenu[5].

Zestaw kwasów tłuszczowych nasyconych na 100 g:[5]

Zestaw kwasów tłuszczowych jednonienasyconych na 100 g[5]:

Zawartość aminokwasów w 100 g[5]:

Przypisy | edytuj kod

  1. Fot. inż. L. Macháček. "Prager Presse" nr 47, s. 4, 22.11.1925
  2. Okolice wsi Kwasy. Fot. inż. L. Macháček. "Prager Presse" nr 47, s. 4, 22.11.1925
  3. ementalski ser, [w:] Encyklopedia PWN [online] [dostęp 2018-09-10] .
  4. Janusz Górski, Forum Mleczarskie Podręcznik 2012, ​ISBN 978-83-934229-1-3​, Nathusius Investments, Warszawa 2012, str. 63
  5. a b c d e Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 91. ISBN 978-83-200-5311-1.
  6. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
Kontrola autorytatywna (ser z krowiego mleka):
Na podstawie artykułu: "Ementaler" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy