Emulgator


Emulgator w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Emulgatorzwiązek chemiczny (lub mieszanina), który umożliwia powstanie emulsji oraz zapewnia jej trwałość[1]. Gromadzi się na powierzchni granicznej, prowadząc do powstania trwałych miceli. Emulgatory można podzielić na cztery grupy: anionowo czynne, kationowo czynne, niejonowe i stałe[2].

W przemyśle emulgatory mają duże zastosowanie nie tylko w produkcji żywności, ale także np. w górnictwie, produkcji farb, klejów, leków, kosmetyków, materiałów budowlanych, tworzyw sztucznych[3]..

Przypisy | edytuj kod

  1. Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006. ISBN 978-83-7243-529-3.
  2. JanuszJ. Gilewicz JanuszJ., Emulsje, Państwowe wydawn. naukowe, 1957 [dostęp 2020-10-06]  (pol.).
  3. Wytwarzanie emulsji wielokrotnej z zastosowaniem emulgatora naturalnego. [dostęp 2016-10-10].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (surfaktant):
Na podstawie artykułu: "Emulgator" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy