Enterotoksyny


Enterotoksyny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Enterotoksyny – rodzaj egzotoksyn wydzielanych przez niektóre gatunki bakterii chorobotwórczych. Powodują zatrucia pokarmowe. Często odporne na ciepło, rozpuszczalne w wodzie. Wpływają na wchłanianie wody w jelicie powodując biegunkę.

Przykłady organizmów wytwarzających enterotoksyny:

Przypisy | edytuj kod

  1. Katahira J., Sugiyama H., Inoue N., Horiguchi Y., Matsuda M., Sugimoto N. Clostridium perfringens enterotoxin utilizes two structurally related membrane proteins as functional receptors in vivo. „J. Biol. Chem.”. 42 (272), s. 26652–8, 1997. PMID: 9334247

Zobacz też | edytuj kod

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Enterotoksyny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy