Grizon mniejszy


Grizon mniejszy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Grizon mniejszy[3] (Galictis cuja) – gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych zamieszkujący Amerykę Południową. Występuje na terenie Argentyny, Boliwii, Brazylii, Chile, Paragwaju, Peru i Urugwaju. W Czerwonej Księdze IUCN oznaczono go jako gatunek najmniejszej troski.

Przypisy | edytuj kod

  1. Galictis cuja, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. K.K. Helgen K.K., M.M. Schiaffini M.M., Galictis cuja, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.1 [dostęp 2015-07-17]  (ang.).
  3. Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 156. ISBN 978-83-88147-15-9.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Grizon mniejszy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy