Hiperlipidemia


Hiperlipidemia w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Hiperlipidemia – zespół zaburzeń metabolicznych objawiających się podwyższonymi poziomami frakcji cholesterolu lub trójglicerydów w surowicy krwi. Najczęściej spowodowana jest nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, nadwagą, predyspozycjami genetycznymi (hipercholesterolemia rodzinna).

Prawidłowe wartości stężenia cholesterolu i triglicerydów

  • Cholesterol całkowity: poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l)
  • LDL-cholesterol: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l)
  • HDL-cholesterol (stężenie dla mężczyzn): powyżej 35 mg/dl (0,9 mmol/l)
  • HDL-cholesterol (stężenie dla kobiet): powyżej 50 mg/dl (1,3 mmol/l)
  • Trójglicerydy: poniżej 150 mg/dl (1,7 mmol/l)

W zależności od tego, wyróżnia się następujące typy hiperlipidemii:

Zobacz też | edytuj kod

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Hiperlipidemia" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy