Homar europejski


Homar europejski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Homar europejski (Homarus gammarus[2]) – gatunek skorupiaka z rzędu dziesięcionogów i rodziny homarów (Nephropidae). Blisko spokrewniony z homarem amerykańskim i homarcem.

Spis treści

Budowa | edytuj kod

Ma pięć par odnóży, cztery z nich to odnóża kroczne, są dosyć małe w stosunku do całego ciała, ale zdecydowanie wystarczające do poruszania. Dorosły homar europejski może osiągać prędkość do 23 km/h[3]. Pierwsza para odnóży jest zakończona wielkimi, zróżnicowanymi szczypcami. Jedne z nich mają zaostrzone brzegi i służą do cięcia, drugie, mające grzebień mocnych ząbków, służą do kruszenia i miażdżenia. Na głowie ma dwie pary czułków, jedną krótszą, drugą dłuższą. Osiągają wielkość 50 cm i waga ok. 0,7 kg (typowy rozmiar), chociaż zdarzają się też większe osobniki.

Homar europejski różni się od homara amerykańskiego ubarwieniem, pierwszy jest niebieskawy z jasnymi plamami, drugi czerwonawy. Różnią się także liczebnością, większość homarów dostępnych na rynku spożywczym pochodzi z zachodnich wód Atlantyku, gdyż gatunek europejski jest mniej rozpowszechniony.

Środowisko życia | edytuj kod

Homar europejski zamieszkuje skalne dna, gdzie łatwo może znaleźć schronienie. Rzadko występuje na głębokościach większych niż 50 m p.p.m., ale może również mieszkać w strefie pływów, od jej granicy aż do głębokości 150 m, w piaskowym lub żwirowym podłożu. Prowadzi nocny tryb życia, wtedy wychodzi na żer, jego pożywienie składa się głównie z robaków, małży, i martwych ryb.

Rozmnażanie | edytuj kod

Larwa

Samica nosi jaja przyczepione pod odwłokiem przez 11 miesięcy. Po odczepieniu się od odwłoka jaja spędzają, zależnie od temperatury wody, 2–3 tygodni w toni wodnej. Następnie opadają na dno, gdzie po ok. dwóch latach wykluwają się z nich larwy zwane żywikami.

Występowanie | edytuj kod

Zamieszkuje wschodnie wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, od Lofotów na północnym wschodzie Norwegii po Azory i Maroko. Może być również znajdywany w niektórych częściach Morza Śródziemnego i w północno-wschodniej części Morza Czarnego.

Znaczenie gospodarcze | edytuj kod

Jest poławiany ze względu na smaczne mięso i zalicza się go do owoców morza (frutti di mare).

Przypisy | edytuj kod

  1. Homarus gammarus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  2. Homarus gammarus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 29 października 2008]
  3. Campeones todo terreno. Los animales más rápidos. Elsa ed. [Kingfisher Publ. Plc]. 1998, ​ISBN 2-7452-0160-3​, str. 60

Bibliografia | edytuj kod

  1. Prodöhl P. A. i in., European lobster – Homarus gammarus (pdf) (en)
  2. Ann-Lisbeth Agnalt, Tore S. Kristiansen & Knut E. Jørstad, Growth, reproductive cycle, and movement of berried European lobsters (Homarus gammarus) in a local stock off southwestern Norway. ICES Journal of Marine Science: Journal du Conseil 2007 64(2):288-297; doi:10.1093/icesjms/fsl020
Kontrola autorytatywna (takson):Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Homar europejski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy