Hydrolazy


Hydrolazy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Hydrolazy (EC 3[1]) – klasa enzymów katalizujących rozcięcie wiązań chemicznych w procesie hydrolizy. Do grupy tej należy wiele enzymów trawiennych. Cechą charakterystyczną hydrolaz jest fakt, że nie posiadają one koenzymów. Ich działanie można przedstawić ogólnie jako: AB + H2O → A-H + B-OH

Do klasy hydrolaz należą:

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Numer EC 3.-.-.- w bazie Enzyme nomenclature database

Bibliografia | edytuj kod

  • Biochemia - Edward Bańkowski, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner Wrocław 2004, ​ISBN 83-89581-10-8
Kontrola autorytatywna (klasa enzymów):
Na podstawie artykułu: "Hydrolazy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy