Impala


Impala zwyczajna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Impala) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Samice w różnym wieku Samce walczące podczas rui Samice Aepyceros melampus petersi (Namibia)

Impala zwyczajna[3] (Aepyceros melampus) – gatunek ssaka z rodziny wołowatych, licznie występujący w południowej Afryce.

Spis treści

Rozmiary | edytuj kod

Długość ciała od 130-180 cm, ogona od 30 do 45 cm, wysokość w kłębie 90 cm, masa 40-60 kg. Długość rogów samca 50-75 cm, samice nie posiadają rogów[4].

Środowisko życia | edytuj kod

Impala zwyczajna żyje na zadrzewionej sawannie, gdzie rozległe przestrzenie trawiaste przechodzą w kolczaste zarośla. Występuje w Afryce Środkowej i Południowej.

Długość życia | edytuj kod

Około 18 lat.

Rozmnażanie | edytuj kod

Ruja występuje na początku pory deszczowej – w kwietniu i maju. Ciąża trwa 180-204 dni. Młode: 1, rzadziej 2.

Tryb życia | edytuj kod

Odżywia się trawami i ziołami, liśćmi drzew i krzewów. Aktywna za dnia i nocą. Przebywa w pobliżu wody. Wrogami impali są lew, lampart, gepard i likaon. Impala przebywa w stadach liczących do 25 osobników, przewodzonych przez samca. W porze suchej tworzą się stada liczące nawet setki osobników.

Podgatunki | edytuj kod

Wyróżniono sześć podgatunków impali zwyczajnej[5]:

Ochrona | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii LC (najmniejszej troski)[2].

Inne | edytuj kod

Osiąga prędkość do 60 km/h. W czasie biegu wykonuje skoki w dal 8-9 m i wzwyż 2-3 m.

Przypisy | edytuj kod

  1. Aepyceros melampus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Aepyceros melampus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. Beata Pawlikowska: Blondynka na safari. Warszawa: National Geographic, 2009, s. 57. ISBN 978-83-7596-040-2.
  5. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Aepyceros melampus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 13 czerwca 2010]
  6. IUCN SSC Antelope Specialist Group, Aepyceros melampus ssp. melampus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2010-06-13]  (ang.).
  7. IUCN SSC Antelope Specialist Group, Aepyceros melampus ssp. petersi, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online] [dostęp 2010-06-13]  (ang.).


Zobacz też | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (takson):Encyklopedia internetowa: Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Impala" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy