Kopra


Kopra w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Kopra

Kopra – wysuszony miąższ (bielmo) orzechów palmy kokosowej (kokosowca). Zawiera on około 63% tłuszczu[1], jest stosowany do wyrobu oleju kokosowego, oczyszczony i rozdrobniony (wiórki kokosowe) używany jest w przemyśle cukierniczym m.in. do wyrobu tortów i ciast.

Najlepsza kopra to ta pochodząca z suszarń na Archipelagu Malajskim, Cejlonie i Nowej Gwinei, gdzie jest suszona gorącym powietrzem. Jej głównymi producentami są: Filipiny, Indonezja, Indie, Sri Lanka, Wietnam, Meksyk.

Kopra jest również głównym produktem eksportowym niewielkich państw wyspiarskich na Oceanie Spokojnym, jak na przykład Tuvalu i Kiribati.

Wartości odżywcze | edytuj kod

Wiórki kokosowe są bogatym źródłem kwasu laurynowego (27,6 g na 100 g), kwasu mirystynowego (10,3 g na 100 g) oraz błonnika. Kopra zawiera również dużo manganu, żelaza oraz potasu. Rozkład aminokwasów w 100 g wiórek przedstawia się następująco[1]:

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 674. ISBN 978-83-200-5311-1.
  2. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
Kontrola autorytatywna:
Na podstawie artykułu: "Kopra" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy