Kotlet rzymski


Kotlet rzymski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kotlet rzymski – panierowany i usmażony kawałek sera żółtego[1]. Potrawa smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, np. oleju jadalnego[2]. Najczęściej kotlety rzymskie przygotowuje się z panierowanego sera Gouda lub podobnego. Gruby plaster sera (ok. 5–10mm) przed smażeniem obtacza się dwukrotnie i na przemian w jajku zmieszanym z pieprzem i oregano oraz w bułce tartej, aby uzyskać jednolitą panierkę, co zapobiega wyciekaniu stopionego sera podczas smażenia. Można podawać go z dodatkami, podobnie jak kotlety mięsne. Smakowo kotlety rzymskie dobrze komponują się z frytkami oraz sosem tatarskim i różnymi surówkami, a także z konfiturą żurawinową[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Przepisy kulinarne (pol.). gofry.eu. [dostęp 29 października 2011].
  2. Kotlet rzymski (pol.). wielkiezarcie.com. [dostęp 29 października 2011].
Na podstawie artykułu: "Kotlet rzymski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy