Kurtyzowanie


Kurtyzowanie w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kurtyzowanie (ang. docking) – zabieg usunięcia części zwierzęcego ogona, najczęściej w małej odległości od jego nasady. Niekiedy używa się tego terminu w kontekście przycinania uszu, lecz w tym przypadku częściej stosowanym terminem jest kopiowanie.

Zabieg kurtyzowania stosowany jest u zwierząt gospodarskich w celu ograniczenia zachowań kanibalistycznych w hodowli przemysłowej. Zachowania te są najczęściej wynikiem frustracji zwierzęcia, związanej z brakiem możliwości przejawiania naturalnych zachowań jak np. eksploracja otoczenia. Aby zapobiegać zachowaniom destrukcyjnym zaleca się jednak obecnie stosowanie materiałów wzbogacających środowisko, które stymulują większość zachowań związanych z poszukiwaniem i badaniem otoczenia[1].

Stan prawny w Polsce | edytuj kod

Zgodnie z § 23 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r.[2], zabieg obcinania ogona u prosiąt nie może być przeprowadzany rutynowo. Przed jego wykonaniem należy podjąć środki zapobiegające okaleczeniu świń, w szczególności zmieniając warunki ich utrzymywania[3].

Podobny zabieg stosuje się również u psów, jednak w ich przypadku przyjęło się go nazywać kopiowaniem ogona. W związku z uchwaloną w 2011 r. przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt[4], wszelkie zabiegi mające na celu zmianę wyglądu zwierzęcia i wykonywane w celu innym niż ratowanie jego zdrowia lub życia, a w szczególności przycinanie psom uszu i ogonów (kopiowanie) jest klasyfikowane jako znęcanie się nad zwierzętami i zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 3[5].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. JacekJ. Nowicki JacekJ. i inni, Wzbogacenie środowiska chowu świń a zachowania związane z gryzieniem ogonów w kontekście Dyrektywy 2008/120/WE, „Wiadomości Zootechniczne”, 53 (2), 2015, s. 103–111 .
  2. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. z 2010 r. nr 56, poz. 344).
  3. Zapobieganie obcinaniu ogonków u prosiąt. Główny Inspektorat Weterynarii. [dostęp 2020-02-21].
  4. Ustawa z dnia 16 września 2011 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz.U. z 2011 r. nr 230, poz. 1373)
  5. Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz.U. z 2020 r. poz. 638)
Na podstawie artykułu: "Kurtyzowanie" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy