Kynotus minutus


Kynotus minutus w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kynotus minutus – gatunek ziemnego skąposzczeta z rodziny Kynotidae[1].

Opis | edytuj kod

Osiąga długość 55-70 mm i średnicę 3-4 mm. Najmniejszy znany przedstawiciel rodzaju Kynotus. Część grzbietowa ciała ciemnoczerwona, brzuszna jasna. Segmenty od 1 do 3 proste, od 4 do 10 podwójnie obrączkowane. Siodełko okrągłe, obejmuje segmenty od 18 do 26-27,5. Szczecinki (setae) blisko sparowane. Spermateka mała, jajowata. Genitalne pęcherzyki szczecinkowe obecne na 11 segmencie. Szczecinki genitalne lancetowate, długości 1,1-1,2 mm i średnicy 0,04 mm. Wszystkie septa ubłonione. Grzbietowe naczynie krwionośne proste. Ostatnia para serc na 11 segmencie. Od podobnego Kynotum alaotranus różni się pozycją siodełka, liczbą, rozmiarem i urzeźbieniem szczecinek genitalnych oraz budową spermateki, zaś od Kynotus parvus ciemnym ubarwieniem oraz również liczbą i urzeźbieniem szczecinek genitalnych[2].

Występowanie | edytuj kod

Gatunek ten jest endemitem Madagaskaru. Znany z lasów pandanowych rezerwatu Vohimana[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Earthworm species. A searchable database. [dostęp 2013-12-10].
  2. a b Csaba Csuzdi, Malalatiana Razafindrakoto, Eric Blanchart. New and little known earthworm species from Central Madagascar (Oligochaeta: Kynotidae). „Zootaxa”. 3578, s. 36-42, 2012. Magnolia Press. ISSN 1175-5334
Na podstawie artykułu: "Kynotus minutus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy