Lipaza trzustkowa


Lipaza trzustkowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Model struktury lipazy trzustkowej.

Lipaza trzustkowa (EC 3.1.1.3[1]) – enzym odpowiedzialny za hydrolizę triglicerydów do di-, monoglicerydów i kwasów tłuszczowych[2].

Jest produkowanym w trzustce białkiem rozpuszczalnym w wodzie[2]. Istotną rolę w jej funkcjonowaniu mają sole kwasów żółciowych (które pozwalają na kontakt enzymu rozpuszczonego w wodzie z tłuszczami) i kolipaza (która ochrania ją przed roztworzeniem, wspomaga jej właściwości lipolityczne oraz dostosowuje do kwaśnego środowiska, w którym lipaza ulega inaktywacji)[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. ENZYME entry 3.1.1.3
  2. a b c Szczeklik i Gajewski 2017 ↓, s. 1076.

Bibliografia | edytuj kod

  • Andrzej Szczeklik, Piotr Gajewski: Interna Szczeklika 2017. Kraków: Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, 2017, s. 1076. ISBN 978-83-7430-517-4.
Na podstawie artykułu: "Lipaza trzustkowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy