Mysz indyjska


Mysz indyjska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mysz indyjska[3] (Mus booduga) – gatunek gryzonia z rodziny myszowatych, występujący w Azji Południowej[2][4].

Spis treści

Klasyfikacja | edytuj kod

Gatunek ten został opisany naukowo w 1837 roku przez J.E. Graya. Należy do podgatunku nominatywnego Mus. Mysz ziemista (Mus terricolor) bywała uznawana za synonim myszy indyjskiej; przez niejednoznaczne rozróżnienie zasięg tych gatunków jest niepewny. Populacja ze środkowej Mjanmy wyróżnia się pod względem genetycznym i może zostać zaklasyfikowana jako odrębny gatunek, Mus lepidoides[4][2].

Morfologia | edytuj kod

Długość ciała (bez ogona) 56–63 mm, długość ogona 55–75 mm, długość ucha 11–13 mm, długość tylnej stopy 14–16 mm; masa ciała 10–15 g[5].

Występowanie i biologia | edytuj kod

Mysz indyjska jest szeroko rozpowszechniona, występuje na całym Półwyspie Indyjskim i Cejlonie, w Indiach, Sri Lance, wschodnim Pakistanie, południowym Nepalu, Bangladeszu (zasięg niepewny) i środkowej Mjanmie. Spotykana od poziomu morza do 4000 m n.p.m.[2]

Mysz indyjska jest pospolita na polach ryżowych i innych nawadnianych obszarach uprawnych w Indiach. Występuje w tropikalnych i subtropikalnych lasach suchych. Populacja z Mjanmy zamieszkuje suchsze tereny, piaszczyste i pokryte krzewami i jest poważnym szkodnikiem upraw, w szczególności orzechów ziemnych[2].

Populacja | edytuj kod

Mysz indyjska ma duży zasięg występowania, występuje w obszarach chronionych. Dalsze badania taksonomiczne są potrzebne, aby określić zasięg występowania myszy indyjskiej i podobnej myszy ziemistej. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje mysz indyjską za gatunek najmniejszej troski. W Indiach mysz ta jest uznawana za szkodnika[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Mus booduga, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d e f Aplin, K., Molur, S. & Nameer, P.O. 2016, Mus booduga, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016, wersja 2017-1, DOI10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T13953A22403517.en [dostęp 2017-08-30]  (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Mus (Mus) booduga. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2017-08-30]
  5. Ch. Denys, P. Taylor & K. Aplin: Family Muridae (True Mice and Rats, Gerbils and relatives). W: D.E. Wilson, R.A. Mittermeier & T.E. Lacher: Handbook of the Mammals of the World. Cz. 7: Rodents II. Barcelona: Lynx Edicions, 2017, s. 795. ISBN 978-84-16728-04-6. (ang.)
Na podstawie artykułu: "Mysz indyjska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy